ÜLKEMİZDEKİ BESYO VE BÖLÜMLERİ

Ülkemizde 72 adet Spor Bilimleri Fakültesi, 25 adet BESYO, 3 Adet Eğitim Fakültesi, 1 adet Yaşam Bilimleri Fakültesi, 1 adet rektörlüğe bağlı bölüm, 1 adet Sağlık Bilimleri Fakültesi, 1 adet Spor bilimleri ve Teknolojileri ve Spor Yüksekokulu ve 1 adet Uygulamalı Bilimler Fakültesi olmaz üzere toplamda 105 Üniversitede Spor Bilimlerine dair bölüm bulunmaktadır.

Bu mevcut devlet üniversitelerin 84 adeti Özel yetenek ile öğrenci alır iken 24 adeti merkezi yerleştirme ile öğrenci almaktadır.  16 adet üniversite hem özel yetenek ile hemde merkezi yerleştirme ile öğrenci almaktadır. Vakıf üniversitelerinden 23 adeti sadece özel yetenek ile öğrenci almaktadır.

81 ilimizde sadece Kırklareli ve Çankırı ilimizde Spor Bilimlerine dair herhangi bir bölüme rastlanılmamıştır.

Yukarıda saydığım bölümleri kazanan öğrencilerimiz kendilerini yetiştirip geliştirdikleri ölçüde hem akademik anlamda hemde ekonomik anlamda kendilerine yeni pazarlar kurarak vizyonlarını devamlı genişletebilmektedirler.

Bu bölümler Halk arasında spor akademisi, besyo, spor bilimleri, sağlık bilimleri şeklinde yoğunlukla kullanılmaktadır. Özellikle bu sektörde BESYO yeni kuşakta en sık kullanılan kelime olma özelliğini korumaktadır.

Ülkemizde Toplamda 105 Spor Bilimleri bölümü bulunan üniversite bulunduğunu belirtmiştik. Bu kadar bölümün ülkemizde 79 ilde açılması her ne kadar gurur abidesi şeklinde görülse de türevleri ve işlevleri açısından vermiş oldukları teorik ve uygulamalı eğitimde ne kadar başarılı oldukları öğrencinin üniversiteleri hangi yoğunlukta tercih edip etmedikleri ile doğru orantıdadır.

BESYO bölümleri yoğunluk olarak uygulamalı bir bölümdür. BESYO bölümleri içerisinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği, Antrenörlük, Rekreasyon bölümleri yoğunlukla göze çarpan bölümlerdir. Yetenek sınavları ile girilen bu bölümler 4 yıllık bölümlerdir. Her bölüm kendi içerisinde avantaj serisine sahiptir. Burada önemli olan sporcu öğrenci bölüm seçerken sektörde bilgi/deneyime sahip veya sporcuyu tanıyan antrenör /rehber eşliğinde bölüm tercihi yapmalıdır. Bu durumda insana yapılan yatırımın doğru kanalize edildiğini ilerki dönemlerde somut örnekleriyle görülmesi kaçınılmazdır. Bu yönlendirme sporcu öğrencinin öğretmenlikte; pedogojik performastaki girişimciliği , antrenörlükte; braştaki ustalığını öğretim basamaklarına yayabilme, Spor Yöneticiliğinde: pazarlama ruhu, Rekreasyonda yaratıcılığı, Sporcu öğrenciyi tanıyarak bu kıstaslara göre yönlendirilen öğrencinin bölümünde ustalaşarak gelecek nesillere eser bırakacağından şüphe yoktur.

Ülkemizdeki BESYO bölümlerinin neredeyse her ilde olması sporda başarı ölçütü sayılmamalıdır. Önemli olan eğitim öğretimde, tesisleşmede , stajda öğrencinin istekleri hangi oranda karşılanıyor, BESYO bölümleri yetkilileri ve öğrencileri ,Sporun lokomotifi gözüyle baktığımız Gençlik ve Spor Bakanlığı ve bünyesinde bulunan 63 federasyon ile ne kadar ilintililer. Aslında Ülkemizdeki  BESYO bölümleri nitelikleri, bilimsel, akademik sıfatları itibariyle ülkemizdeki spor katmanlarına yön vererek ulusal ve uluslararası spor arenasında başarı çıtasında yüksek payın kendilerinde olduğunu gösterirlerse SOMUT yol alınarak,  bu bölümlerde talep patlamasına vesile olabilirler.

Geleceğimiz gençlerimize bırakacağımız en büyük mirastır şiarıyla tüm gençlerimize başarılar diliyoruz